Waarom je ValentijnsDAG niet hoeft te vieren (maar wel de liefde)

Morgen is het Valentijnsdag. In de winkels liggen de rode hartjes, chocola en knuffels. Veel mensen vinden het onzin en commercie en dat begrijp ik. Ik vulde gister een poll in met de vraag wat ik graag wil krijgen voor Valentijnsdag. De keuze bestond uit cadeaus, avondje uit, niks. Het merendeel had gekozen voor niks, want het is geen bijzondere dag voor ze. Wij nuchtere Nederlanders denken vaak dat onze partner wel weet dat we van hem/haar houden. Dat hoeft toch niet duidelijk gemaakt te worden op één speciale dag?
Daar ben ik het mee eens. Als er maar 1 dag per jaar is waarop je je liefde verklaart aan je partner, dan is er een kans dat je relatie overgaat. In fijne relaties zijn de blijken van liefde talrijk. Om je relatie te laten floreren heb je volgens relatieonderzoeker John Gotmann tenminste een 5:1 ratio nodig. Dus 5 positieve interacties tegenover 1 negatieve met je partner. Hij zegt dat dit het minimale is. Bij fijne relaties is deze verhouding zo’n beetje 20:1. Jemig! Haal jij dat? 20 positieve interacties t.o.v. 1 negatieve?
Gelukkig zijn er weetjes die jezelf en je partner naar de 20:1 helpen. Want stel nou dat jij je uitslooft om het huis supernetjes te houden, maar je partner zich juist geliefd voelt door een gemeende knuffel? Misschien hebben de stellen met de 20:1 verhouding bewust of onbewust al uitgevogeld bij elkaar wat het precies is dat ze geliefd doet voelen en dat gewoon regelmatig DOEN.
Dus als je je lief iets wilt geven voor Valentijnsdag (en daarna) wat je niks kost, het milieu niet belast en je wél superveel plezier oplevert, ga dan eens na welke liefdestaal je partner spreekt. De vijf liefdestalen die Gary Chapman onderscheidt zijn: positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus, dienstbaarheid en lichamelijke aanraking. Het kan wat onwennig voor je zijn om iets te doen wat bij je partner past en niet zozeer bij jezelf. Het is de moeite waard!
Als je niet zeker weet wat de liefdestaal is van je partner dan kun je dingen uittesten en kijken waar hij/zij op aangaat. Dat uittesten kan al heel leuk zijn. Of je kunt het gewoon vragen aan je partner. Laat je me weten wat het effect was van je actie? Ik wil het heel graag horen. Wil je graag beter begrijpen wat de liefdestalen inhouden en hoe je elkaars liefdestaal kunt spreken? Gun jullie dan een gratis relatieboostsessie. Meld je hier aan.