Ruziënd op reis? Je bent niet de enige: ‘Vakantie is een relatietest’
Utrecht – Het moment is eindelijk hier: heel Nederland heeft zomervakantie. Of tenminste, iedereen die zich aan de schoolvakanties houdt. Met de voornamelijk zonnige weersvoorspellingen had de timing niet veel beter gekund. En tóch is die vrije periode in het midden van het jaar niet altijd eentje bomvol plezier en liefde. Nee, er komt ook een hoop stress en zelfs geruzie bij kijken.
Ziet ook relatietherapeut Germaine Winckels-Schmeits. Het aantal aanmeldingen in haar praktijk in Maarssen loopt steeds meer op. “Vooral stellen die door een druk sociaal leven of veel werk eigenlijk niet goed in contact met elkaar blijven en steeds minder het gevoel hebben dat ze een stel zijn.”
Maar waarom die toename met name zo richting de zomer zichtbaar is? Germaine: “Omdat je dan meer tijd samen hebt en je ook samen dingen onderneemt – zoals op vakantie gaan. Dat is voor het ene stel iets wat vanzelf gaat, maar bij de ander is het ook vaak een soort compromis. En als het tussen twee geliefden wat minder gaat en verwachtingen niet worden uitgesproken dan kan dat – zeker op zo’n ‘compromisvakantie’ – stress en ruzie veroorzaken.”
Germaine noemt de vakantie dan ook een heuse relatietest. “Omdat je opeens weer meer bij elkaar bent en je je niet kan verstoppen als het even niet lekker loopt.” Dé tip om daar goed op te anticiperen: “Rust voldoende uit voordat je op reis gaat. Dan kun je meer hebben.”
En mocht de onderlinge verstandhouding tóch een kookpunt bereiken, dan is verstandig om even een stapje terug te doen. “Stop met die ruzie en neem een moment om tot jezelf te komen. Probeer daarna opnieuw het gesprek aan te gaan en praat dan vooral over wat er exact aan de hand is en wat er nodig is om dat op te lossen.”
Zoek de boef
Germaine ziet in haar therapiesessies een aantal ‘probleempatronen’ terugkomen, de EFT methode die zij toepast ziet er drie. Als partners geen verbinding meer voelen, dan komen ze door stress in een dergelijk patroon terecht. “De eerste heet ‘Zoek de boef’. Dat is eigenlijk het klassieke moddergooien en elkaar dingen verwijten.”
Patroon twee komt het meeste voor en heet ‘De protestpolka’. “Dit klinkt misschien gezellig, maar dat is het niet”, legt Germaine uit. “In dit patroon is één iemand de aanjager: diegene probeert contact te zoeken, maar doet dat op een manier waardoor de ander zich juist steeds meer terugtrekt. Vervolgens doet de aanjager er nóg een schepje bovenop, maar dat werkt alleen maar averechts. Op die manier raak je als stel verstrikt in een dans van uitreiken en terugtrekken.”
Opmars tot scheiding
Tot slot: ‘Verstijf en vlucht’. “In dit derde patroon ben je als stel niet meer samen op de dansvloer – Dan wordt het een kille bedoening. Dit is het moment dat je helemaal geen contact meer aangaat en het is soms de opmars tot een scheiding.”
© ANP
Provincie Utrecht – De zomer is de tijd van wijntjes op het terras, de zon op je bol en misschien wel een tropische vakantie. Maar het kan ook de tijd zijn van schreeuwende kinderen op de achterbank onderweg naar Zuid-Frankrijk. En vergeten tentstokken, hoge temperaturen en een last-minute annulering van je hotel kunnen ervoor zorgen dat ook je relatie een kookpunt bereikt. Dat zien ook relatietherapeuten en scheidingsmediators: september is een drukke maand als het gaat om scheidingsaanvragen.
“Het is absoluut lekker druk”, vertelt scheidingsmediator Evelien van Elst van de praktijk Scheiden in Utrecht. “Je hebt veel tijd om na te denken over je toekomst als je drie weken aan het strand ligt in Zuid-Spanje.” Dat nadenken kan stellen dichter bij elkaar brengen, maar het kan er ook voor zorgen dat mensen besluiten dat het klaar is met hun huwelijk. “Soms komt juist tijdens de zomer uit dat er een ander in het spel is, dat is op vakantie toch moeilijker verborgen te houden dan in het dagelijks leven.”
‘De druppel’
“Als het al niet lekker gaat dan kan de vakantie net de druppel zijn”, vertelt relatietherapeut Germaine Winckels-Schmeits uit Maarssen. “Het kan een goede ervaring zijn maar ook zorgen voor meer spanning.” Ze vertelt dat sommige stellen dan aankloppen bij een therapeut, “maar het kan ook te laat voelen voor een stel”. Winckels-Schmeits helpt stellen een scheiding te voorkomen, terwijl Van Elst probeert om een scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen.
Wat precies de druppel is, verschilt per stel. “Als je samen ouder wordt dan ontwikkel je je niet altijd op dezelfde manier”, vertelt Van Elst. “Over het algemeen zeggen mensen vaak dat ze uit elkaar gegroeid zijn.” Het gevolg daarvan kan dan vreemdgaan zijn, of heel veel ruzie. Een andere veelgehoorde reden is dat ‘het gevoel’ weg is. “Wat daar de oorzaak van is, is natuurlijk lastig vast te stellen.”
Stellen groeien vaak uit elkaar door “de volheid van het leven”, zegt relatietherapeut Winckels-Schmeits. “Door hun werk, de kinderen, het huishouden, sport en hun sociale leven houden ze te weinig focus op de verbinding met elkaar.” Ook bijvoorbeeld onenigheid over de opvoeding van kinderen kan volgens haar bijdragen aan de spanningen in een relatie.
Geen stereotype stel
“Bij iets meer dan de helft van de scheidingen zijn kinderen betrokken”, zegt Winckels-Schmeits. Ouders van jonge kinderen zijn daarbij volgens haar een kwetsbare groep, maar zij zijn niet de mensen die het vaakst gaan scheiden. “Ik merk in mijn praktijk dat ouders met jonge kinderen gemotiveerd zijn om er nog wat van te maken. Zij gaan denk ik vaker in therapie.”
Bij het kantoor van Van Elst komen alle soorten mensen voorbij. “We hebben niet een vaste doelgroep, er komen gepensioneerden bij ons maar ook mensen met jonge kinderen. Er is geen stereotype stel dat gaat scheiden en niemand had dat van tevoren bedacht toen ze gingen trouwen.” Toch is het volgens haar geen gek idee om wel bij de mogelijkheid stil te staan. “Discussies tijdens de scheiding gaan vaak over dingen die tijdens het huwelijk stilzwijgend op een bepaalde manier zijn gegaan.”
‘Dapper als mensen bij ons komen’
Volgens de relatietherapeut is er bijna altijd nog hoop op het voorkomen van een scheiding. “Het kan zeker te laat zijn, maar hoe eerder je erbij bent, hoe beter”, zegt Winckels-Schmeits. “Zorg dat je aandacht hebt voor elkaar en betrokken blijft bij je partner. Breng tijd samen door en leef met elkaar mee op de goede én moeilijke momenten.”
Ook Van Elst zegt dat communicatie belangrijk is. “Het is een beetje een dooddoener maar veel problemen berusten op misverstanden. Een relatiecoach kan zeker helpen om een scheiding misschien te voorkomen en helpt anders ook om de scheiding goed te regelen. Het is heel belangrijk om ook dan te blijven communiceren, zeker als je kinderen hebt.” Als mediator probeert ze mensen daarbij te helpen. “Het is een ontzettend nare tijd maar ik vind het altijd heel dapper als mensen bij ons komen.”