Vooraf
Als relatietherapeut geschoold in de EFT (Emotionally Focused Therapy) wist ik wel wat ik ongeveer kon verwachten op het houd me vast weekend, maar toch was ik zenuwachtig. Het begon namelijk met een misverstand. Mijn man dacht mij te gaan helpen om te trainen als relatietherapeut. Hoewel het weekend daarin zeker heeft bijgedragen ging het toch echt om onze relatie. Toen ik de zenuwen voelde dacht ik: ‘o ja, zo voelt het dus voor nieuwe cliënten’.
Gelukkig was er zelfs voor het weekend begon de kundige begeleiding van 3 ervaren EFT- therapeuten. Met 1 daarvan belde ik vooraf en hij stelde me gerust: ‘kom nou maar gewoon, het komt wel goed’. Dus dat deden we. Op een prachtige, bosrijke locatie checkten we op vrijdagmiddag 17 mei in om dit avontuur aan te gaan.

Wat is Houd me vast?
De Houd me vast methode bestaat uit 8 gesprekken die de verbinding tussen partners verstevigt. Deze methode is afgeleid van de Emotionally Focused Therapy van doctor Sue Johnson. Zij ziet de emoties die mensen ervaren in een relatie als een gevolg van hechting tussen partners. De patronen van ruzies waarin stellen terechtkomen kunnen gezien, begrepen en veranderd worden op emotioneel niveau. Zoals beloofd deel ik de beste tips van het weekend met je.

Tip 1 Je/jullie aanmelden voor een HMV cursus, -weekend of EFT therapie
De eerste is de belangrijkste, gun jezelf die investering in je relatie of in jezelf (als je nu geen partner hebt). Zelfs als je een goede relatie hebt zorgt EFT voor verdieping en meer verbinding. Voor mij voelde het als een grote emotionele schoonmaak. Ook bij mijn man viel een last van hem af. Elkaar echt zien en begrijpen is magisch. Zo’n weekend is een must (voor relatietherapeuten) en een snelkookpan. Of zoals mijn man zei: ‘sterk spul, dat EFT’. Als je het wat rustiger aan wilt doen zijn regelmatige sessies een goede aanpak.

Tip 2 Je kwetsbaar opstellen
Je kent vast wel het werk van Brené Brown? Over je kwetsbaar opstellen? Dat kwetsbaar durven zijn geen zwakte is maar kracht die verbindend werkt in relaties. EFT is de praktische vertaling hiervan. Mijn tweede tip is dus om te vertrouwen op de methode, de therapeut en jezelf. De moed opbrengen om te vertragen en stil te staan bij wat er tussen jullie gebeurt en hoe jullie op elkaar inwerken. Durven delen vanuit kwetsbaarheid, vanuit je angsten en behoeften.

Tip 3 Kwetsuren serieus nemen
Alhoewel ik helemaal voor plezier ben in de relatie, helpt het om de pijn van kwetsuren die jij en je partner ervaren serieus te nemen en helemaal te begrijpen. Begrijpen wat die pijn is helpt om de pijn te bevrijden, het gevoel helemaal toe te laten, waarna de wond écht kan helen. Of zoals 1 van de therapeuten treffend zei: ‘in een liefdesrelatie is het juist wél goed om oude koeien uit de sloot te halen en daarna netjes te begraven’.

Tip 4 Focus op verbinding
Focus op verbinding en geweldige seks volgt vanzelf. In het houd me vast programma zit ook een gesprek over seks. Een waardevol gesprek dat steeds opnieuw gevoerd mag worden. Als je je diepste angsten en verlangens hebt gedeeld met je partner en de verbinding is voelbaar dan is het praten over seks en het ervaren van geweldige seks een stuk makkelijker.

Tip 5 Doe leuke dingen samen en blijf praten
Twee open deuren, maar doe je ze ook? Heb je een date-night, een koffie-ochtend of weekendjes weg ritueel? In deze wereld met alle externe en interne afleiding is aandacht je belangrijkste wapen voor een goede relatie. Dus, neem je planner erbij en maak tijd voor houd me vast gesprekken en leuke dingen samen.
Toe aan een betere relatie met meer plezier? Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvende kennismakingssessie 06-34210414